Психодрама и Травмасексология

12.04.2024 - 14.04.2024 София

Интерактивно въведение в травмасекологията

в комбинация с психодрама

 

С водещи

 Peter John Schouten

Обучител, преподавател и супервизор по психодрама и психотерапевт

&

Loes Stolker

Обучител и преподавател по психодрама и травмасекология

 

Цел:

В този семинар ще се научите да гледате на клиентите през „травмасексологична“ леща. Научавате се да виждате как щетите и последствията се проявяват във Вашата консултативна стая и се научавате да разпознавате вътрешната структура на човека след сексуално насилие. Освен това ще научите какво можете да правите като супервизор.

 

Ще научите за „изгубената секунда“ как едно преживяване може да стане вечно и без място и как, без осъзнаване, то ще продължи да определя целия живот. Ще се запознаете с методите за пренасяне на съдържанието на тази секунда в реалността.

 

Обхванати теми:

  • Моментът (шокът и т.н.),
  • Щетата (разликата с последствията),
  • Травмасексуалността (за отпечатъка на извършителя: за сексуалната и полова идентичност),
  • Психическа парализа (за замръзналото „не“, за парализата и мълчанието, разделението и да си окупиран)

За кого е семинарът:

 Осигуряващи грижи, терапевти, психодраматисти, психолози, консултанти и експерти от опит.

 

Водите ли хора със (сексуална) травма в детството, независимо в каква среда? Тогава този семинар ще бъде незаменим наръчник за Вас. Сложните проблеми, които тази целева група трябва да реши, изискват консултанти (м/ж), които познават себе си и имат познания по травмасекология.

 

Съдържание:

Травмасексологията ви въвежда в контакт с всеобхватните, сериозни щети, причинени от сексуално насилие, и Ви учи да разбирате в дълбочина какво трябва да се случи в процеса на оздравяване. Злоупотребата в детството и сексуалното насилие оставят дълбоки белези върху личността. Какви са щетите върху вътрешната структура след голям сексуален опит в детството, как можете да наблюдавате ефектите и какво можете да направите с психодрамата и/или констелациите?

 

Кратко описание и предимства:

Получавате важен инструмент за насоки, с повече от тридесет психодраматични постановки и можете да видите и намерете възможности наистина да направите нещо за вътрешните щети, причинени от сексуално насилие.

В семинарите работим с различни модели, които помагат на Вашите клиенти да се докоснат до увреденото вътрешно Аз, например:

  • Моделът на окупацията
  • Дисоциацията като отговор на окупатора
  • Сексуалните игли (отпечатък от нуждите на извършителя)
  • Въртележката от вина, срам, дреболии и тайни

 

Концепции:

Травмасексологията е нова наука, която описва в детайли сложните щети, причинени от сексуално насилие, и демонстрира последствията от щетите. Последствията, които сега са открити, са умствена парализа, травма сексуалност и тематичните житейски движения, които произтичат от това. Те са ясно видими в автопсиходрамите, в които жертвите разиграват своите неразрешени щети в ежедневието.

 

Психодрамата е наука, която изследва истината с елементарни драматични техники от гръцкия театър. Това се отнася до личните взаимоотношения, индивидуалните светове и социалните структури, в рамките на които хората функционират. Психодрамата е мощен инструмент за обработка на сексуална травма, защото се свързва с игривия, вълшебен човек. Визията за вдъхновение на човешкото поведение и начинът на работа на сцената функционират като мост между собствения виртуален свят на хората и реалността на съществуването.

 

Осигуряването на помощ при лечебния процес на жертви на сексуално насилие е изкуство и умение. За клиентите не става въпрос само за превръщането на болезнената история в реалност, но и за освобождаването от сексуалния окупатор, който като паразит влияе върху всички аспекти на живота им. Нарушените основни човешки функции също трябва да бъдат възстановени и собствената идентичност да бъде преоткрита. Като супервизор на тези сложни процеси, задълбочените познания са необходими, но не са достатъчни. Самият консултант е най-важният инструмент в отношенията в лечебната грижа.

 

Крайният срок за ранна регистрация е 10.02.24 г., след което в зависимост от броя на регистрираните участници семинарът ще бъде потвърден или отменен.

 

Таксата за ранна регистрация е 300 лв. и се заплаща до 12.02.24 г.

Таксата за регистрация направена след 10.02.24 г. и платена до 10.03.24 г. е 330 лв.

Таксата за регистрация направена след 10.02.24 г. и платена до 10.04.24 г. е 350 лв.

 

Всяка такса се заплаща само след получаване на потвърждение, че кандидатът е приет за участие!!!